Schilderkunst I Leo Weltjens

10 May 2024

De talrijke en gevarieerde landschappen die U ziet in vakantiewoning Ellé’Belle’ zijn niet van de hand van Elly – de meest recentste bewoonster van vakantiewoning ‘Ellé’Belle’ – maar wel van de hand van een gewaarde Oom van Elly’s echtgenoot – Prof. E.H. Leo Weltjens

LEO WELTJENS

L.W. – Geboren te ‘t Hasselt – Bree/Limburg – op 02-12-1915 en overleden te Tongeren/Limburg op 13-09-2011 – volgde studies aan het College van Bree, het Seminarie van Sint-Truiden en Luik. Limburgse Kempenzoon, gefascineerd door de natuur. Een persoon die enorm van Limburg hield en Limburg beleefde als geen ander. Een persoonlijkheid innerlijk overgevoelig. Colorist. Autodidact. In het dagelijks leven voorzichtig en bedachtzaam, maar als schilder liet L.W. die bedachtzaamheid varen en kreeg emotie de bovenhand op de ratio.

De  kleur, de geur, de compositie van elk landschap waarvan U geniet tijdens uw verblijf in vakantiewoning Elle’Belle is telkens anders. Meer dan een louter samenspel van licht en kleur. Tijdens het schilderen droeg L.W. niet enkel zijn innerlijk over naar het landschap, maar vroeg hij zich af wat het voor hem kon betekenen, welke krachten of invloeden het op hem zou hebben. Hij liet de hoofdrol aan het landschap, luisterde er aandachtig naar, liet er zich psychisch door overmeesteren en benaderde het met ontzettend veel respect en liefde.

En laat een gelijkaardige – uiterst respect- en liefdevolle benadering – precies zijn wat B+Verhuur deed bij het creëeren van ‘vakantiehuis Elle Belle’ in 2019.

IN LOVING MEMORY

L.W. – een rasechte expressionist met een post-impressionische aanpak, gaf aan elk van zijn werken hetzij een poëtische, hetzij een plaatsbepalende titel. Om waardering te uiten voor zijn  diverse originele werken en poëtische waarden vindt U een exemplaar van het  ‘Liber Amicorum’ * van  L.W. terug in het vakantiehuis. Het is een aanrader om hier even aandacht aan te besteden tijdens uw verblijf, te meer gezien diverse werken die vermeld in het boek vermeld worden, de vakantiewoning waarin U straks verblijft verfraaien. #InLovingMemory 

Een Liber Amicorum (Latijn) is in een boek voorzien van veelal persoonlijke teksten en illustraties. Onder kinderen, met name meisjes, een poesiealbum.

 

NET DAT BEETJE ANDERS, NET DAT BEETJE MEER

Het kunstideaal ‘Imitatio (Creatief Bewerken) en Aemulatio (Overtreffen)’ is een vorm van omgang met oudere voorbeelden met name in de Romeinse en renaissancecultuur. In de volgorde van begrippen zit een toenemende waardering voor het resultaat.

Vanwege de grote waardering voor de kunstvormen van ‘Imitatio en Aemulatio’ is in de Romeinse kunst en literatuur veel terug te vinden van de Griekse voorbeelden waar zij zich op inspireerden.

Dezelfde thema’s, maar met extra diepgang.
Niet enkel imiteren, maar ook overtreffen.

De werken van L.W. zijn een uiting der ziel via kleur en compositie.
Creatief op een geheel eigen wijze.
Imitatio en Aemulatio.
Net dat beetje anders.
Net dat beetje meer.

Een uiting der ziel, net als Vakantiewoning Ellé’Belle.

Family B. 

Categories
Oudsbergen

Related posts

Where in the Bronze Green Oak Wood the Nightingale Sings

31 July 2024

Who doesn’t know the first line of the Limburg folk song? Unfortunately, the nightingale no longer sings as much, and oaks are sadly also in decline. Fortunately, we can still sing the song, and Limburg remains enchanting and beautiful! “Limburg, My Fatherland,” also known as..

In het Bronsgroen Eikenhout I Anthem Limburg

13 May 2024

Waar in ’t Bronsgroen Eikenhout ’t Nachtegaaltje Zingt. Wie kent de eerste regel van het Limburgs volkslied niet. Alleen zingt het nachtegaaltje niet meer zoveel en leggen ook eiken massaal het loodje. Gelukkig kunnen we het lied wel nog zingen en is Limburg nog steeds..

The Best Addresses near Oudsbergen

13 May 2024

Make your stay at holiday home ELLÉ BELLE even more enjoyable with the following recommendations. BASICS CLOSEST SUPERMARKET DELHAIZE Centrumstraat 1, 3660 Oudsbergen delhaize.be/nl-be/storedetails/proxy-opglabbeek CLOSEST NIGHT SHOP GREWAL NIGHT SHOP Weg naar Zwartberg 15, 3660 Oudsbergen Daily 5:00 pm – 1:00 am BREAD BAKKERIJ BEMONG..