Gezellig in Opglabbeek I Haardvuur Tips

10 May 2024

Er is niets gezelliger dan de warmte en het knetteren van haardvuur.
Maar hoe creëert je eigenlijk een perfect haardvuurtje tijdens je verblijf in vakantiewoning ELLÉ’BELLE?

 

1. BEGIN BOVENAAN

Er zijn twee manieren om het vuur in een open haard te ontsteken. U kunt het vuur namelijk boven- of onderaan de houtstapel laten beginnen. De meeste experts kiezen het liefst voor de bovenkant. Door deze methode te hanteren, voorkomt U dat het vuur hard moet werken om eerst koude houtblokken te verwarmen. Door het hout van bovenaf te verwarmen kan het hout namelijk geleidelijk vlam vatten. Op deze manier komt er minder rook vrij en verbranden de blokken een stuk beter.

2. ZORG VOOR EEN GOEDE BELUCHTING

Leg eerst de houtblokken op de haardbodem. Laat extra zuurstof in de open haard via de ijzeren ‘trekker’ links onder aan de open haard. Dankzij de extra zuurstof ontbrandt het hout makkelijker. Bovendien worden de vlammen door het extra zuurstof ook aanzienlijk feller. Dit leidt weer tot een schonere, meer duurzame verbranding met minder rook, omdat er meer gasdeeltjes worden verbrand. Dikke en zwarte rook is een signaal van een verbranding die niet optimaal is. De kleine stukjes hout worden uiteindelijk op zeer efficiënte wijze in warmte omgezet.

3. AANVULLEN MET AANMAAKHOUT EN BRIKETTEN

Vul de grote houtblokken aan met een laagje kleine blokken van enkele centimeters en een of twee lagen aanmaakhout. Houd een tussenruimte van circa een centimeter aan bij het stapelen van de blokjes. Om een goede en efficiënte verbranding mogelijk te maken, is het belangrijk dat er voldoende lucht bij het vuur komt. Leg de aanmaakblokjes of briketten die worden gebruikt voor het aansteken van het vuur kruiselings op het aanmaakhout.

4. HET VUUR AANSTEKEN

Na het verrichten van deze voorbereidende handelingen hoeft U alleen nog maar de briketten aan te steken om de open haard te laten branden. Zet het deurtje van de haard voor een 10-tal seconden op een kiertje voor een goede start. Sluit nadien het deurtje van de haard. De ijzeren ‘trekker’ links onder aan de open haard kan nu eventueel terug naar positie 1/streepje-1. Best vlak voor he slapen gaan (een uurtje vooraf)  geen nieuwe houtblokken invullen. Zorg voor wat frisse lucht door een raam open te zetten.

5. SOS

Een branddeken en een brandblusapparaat zijn beschikbaar in de keuken alsook aan de achterkant van de XL houtmand vlak naast de open haard.  SOS nummers en instructies in geval van nood zijn voorzien in de keuken.

Gezellige Haardvuurliedjes zijn beschikbaar via de ELLÉ BELLE Spotify Playlist ‘Haard Klassiekers’ en het Sonos muzieksysteem.

Maak het gezellig!
Hou het veilig!

 

Family B.

Categories
Oudsbergen

Related posts

Where in the Bronze Green Oak Wood the Nightingale Sings

31 July 2024

Who doesn’t know the first line of the Limburg folk song? Unfortunately, the nightingale no longer sings as much, and oaks are sadly also in decline. Fortunately, we can still sing the song, and Limburg remains enchanting and beautiful! “Limburg, My Fatherland,” also known as..

In het Bronsgroen Eikenhout I Anthem Limburg

13 May 2024

Waar in ’t Bronsgroen Eikenhout ’t Nachtegaaltje Zingt. Wie kent de eerste regel van het Limburgs volkslied niet. Alleen zingt het nachtegaaltje niet meer zoveel en leggen ook eiken massaal het loodje. Gelukkig kunnen we het lied wel nog zingen en is Limburg nog steeds..

The Best Addresses near Oudsbergen

13 May 2024

Make your stay at holiday home ELLÉ BELLE even more enjoyable with the following recommendations. BASICS CLOSEST SUPERMARKET DELHAIZE Centrumstraat 1, 3660 Oudsbergen delhaize.be/nl-be/storedetails/proxy-opglabbeek CLOSEST NIGHT SHOP GREWAL NIGHT SHOP Weg naar Zwartberg 15, 3660 Oudsbergen Daily 5:00 pm – 1:00 am BREAD BAKKERIJ BEMONG..